Élni tudnikell: blog

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Életmód-Otthon-kert. hírei

Figyeljünk oda a gázkazánokra nyáron is

 

 

fűtés gázkazán kombi-cirkó meleg víz gázszerelés Magyarország

Nyár van, meleg van, a legkevésbé gondolunk ilyenkor a kombi-cirkókra. Akinél átfolyós gázmelegítő van a falon, vagy egy régebbi, nyílt égésterű gázkazán, a nagy meleg ilyenkor nekik sem kedvez.

Nyáron is bedobhatja az unalmast a kazán nem csak télen

Azt szinte már mindenki tudja, hogy télen, fűtési időszakban mennyire fontos az állandó szellőztetés az ilyen típusú gázkészülékeket üzemeltető lakásokban.

Tovább 

Pityóka vagy földialma?

krumpli-400x266Ez is, az is. A burgonya (merthogy a címben is róla van szó) Közép és Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény. Hazánkban termesztésének elterjedése a 18. század végére tehető. Felhasználása igen sokrétű, emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra valamint élelmiszeripari és gyógyszeripari hasznosításra egyaránt alkalmas, az egyik legnépszerűbb zöldség.

A burgonyanövénynek csak a gumója fogyasztható, többi része mérgező alkaloidokat tartalmaz.

Tovább 

 

Munkahelyi étkezés

Sokféle módja van a munkahelyi étkezésnek, és mivel nem otthon vagyunk, talán lazábban állunk hozzá az élelmiszer-biztonsági és higiéniai kérdésekhez is. Ezért bemutatjuk a hibázási lehetőségeket, és ötleteket adunk a biztonságos munkahelyi étkezéshez.

Mit is eszünk a munkahelyen, ha nem otthon reggelizünk?

Hozunk otthonról szendvicset, gyümölcsöt, veszünk péksüteményt, kávét, joghurtot és egyebeket, vagy beszerezzük ugyanezeket a büféből, boltból.

Tovább 

Augusztusi teendők a kertben

 

A legfontosabb dolgod ebben a hónapban: élvezd a kertedet! Mennyei illatok, káprázatos színek, bőséges gyümölcs- és zöldségtermés és remélhetőleg napsütés. Hiszen mi lehet élvezetesebb és kielégítőbb, mint örülni az egész éves kemény munkád megérdemelt eredményének!
Augusztusi kertgondozás

 

Öntözés


Ne feledd rendszeresen öntözni és táplálni kerti növényeidet, különös tekintettel a függőcserepekbe, dézsákba vagy ládákba ültetett, illetve a futó- vagy lugasnövényeket.

Tovább 

 Táplálkozás az évszakok szerint.


A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük,ha átgondoljuk,hogyan,melyik évszakban mit miért eszünk,és hol vásároljuk meg.
A globális kereskedelem egyik következménye,hogy ma már minden évszakban szinte mindenféle termény,élelmiszer kapható a hazai üzletekben.
Ha nem is mindenhol,de kis utánajárással beszerezhetjük a tőlünk távoli kontinenseken termő zöldséget,gyümölcsöt,akár húsféleségeket is.A magyar vásárlók közül azonban egyre többen választják a helyi termelők áruit.

Tovább 

 Aki a csirkehúst szereti.



Figyeljen oda az elkészítésére!A csirkehús kedvelt,könnyű húsféle,de főzéskor,sütéskor különösen ajánlatos néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartása.
A háziasszonyok körében már abban is megoszlanak a vélemények,hogy kell-e,szabad-e főzés-sütés előtt megmosni a csirkehúst,vagy általában bármilyen húsféleséget.
A nyers csirkehúson a szemmel látható-és mosással eltávolítható-szennyeződések ( bélsár,csomagoló anyag maradék,sár,el nem távolított toll ) mellett,gyakran előfordulhat egészségre ártalmas baktérium,akár szalmonella is.

Tovább 

Erdőjárás,gombászás.



A gombákról,sokunknak csupán a gyerekkori mesekönyvek képei ugranak be elsőre.A mérgező,piros alapon fehér pettyes kalpagú légyölő galócánál és a fehér,termesztett csiperkénél megáll a tudományunk.
Pedig több száz ehető gombából válogathatunk kora nyártól késő őszig.Amikor kirándulni indulunk és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben,legyünk nagyon óvatosak!Ha mi nem ismerjük a gombafajokat,semmiképpen ne kísérletezzünk!Hívjunk el valakit kísérőnek,aki a leggyakrabban előforduló,mérgező fajokat felismeri,és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.Bár a gombák alig 3%-a mérgező,csak olyan gombát biztonságos felszedni,amelyet bizonyosan felismerünk.Vannak például olyan mérgező gombák,amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető ,,párjukkal".Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket,és máris eltűnt egy jellegzetesség.Éppen ezért a vadon termő,saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk gomba szakellenőrrel!A gomba szakellenőr ök ingyenesen megvizsgálják a piacon.

Tovább 

 Lekvárnak,befőttnek,pálinkának...







Mi lehet a közös nevezője?




A szilva!A magyar hagyományokban legmélyebben gyökerező gyümölcsöt keresve a szilva mindenképpen a jelöltek között van.
Gondoljunk csak a szilvalekvár,szilvabefőtt,aszalt szilva,szilvapálinka évszázadok óta töretlen népszerűségére,a szilvákkal kapcsolatos helységnevekre ( például;Szilvásvárad,Újszilvás,Szilvásszentmárton ),és kifejezésekre ( például;hétszilvafás, nemes ).
Valamikor a szilva volt Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs,az 1895-ős összeíráskor több szilva volt hazánkban,mint minden egyéb gyümölcsfa együttvéve.Ez leginkább annak volt köszönhető,hogy a szilva viszonylag igénytelen-vagyis inkább nagy tűrőképességű,ezért gyakorlatilag kevés munkával szinte bárhol termeszthető.A szilvafák nagy része nem is kertekben,hanem szinte vadon nőtt mindenhol:mezsgyéken,utak mellett,szőlő között,ártereken.Így alakultak ki ( például;a Tisza és a Szamos mentén )az ártéri gyümölcsös,amelyek nagyobbrészt szilvafákból álltak.Ezekben a nagy kiterjedésű,félig vadon növő gyümölcsligetekben szelektálódtak ki azok a tájfajták,amelyek megalapozták ezen vidékek hírnevét,mint például a penyigei ( más néven ,,nem tudom")szilva,amely a méltán híres szatmári szilvapálinka alapanyaga.Az ilyen régi művelésmódú, ,,Dzsungelgyümölcsösnek" is nevezett ártéri gyümölcsösökből mára mutatóba is alig maradt.Kisar község határában egy 16 hektáros rész viszont máig megvan,természetvédelmi oltalom alatt áll.

Tovább 

HÁZI ASZALÓDOBOZ A BIO MINŐSÉGŰ FINOMSÁGOKHOZ

Őrizd meg a nyári gyümölcsök, zöldségek és fűszerek zamatát aszalással! Az üzletekben kapható, többnyire kén-dioxiddal, cukorral és/vagy étolajjal kezelt aszalványok helyett készíts házilag finomságokat az egyszerűen és olcsón megépíthető aszalódoboz segítségével. A mostani időjárás passzol is ehhez, hiszen az aszaláshoz legalább 30 Celsius-fokos hőmérséklet kell, ugyanakkor a levegő páratartalmalegyen 60 százalék alatt: ebből a két tényezőből nincs hiány ezen a nyáron.

Tovább 

Bár a trópusokról származik, mégis magyar nemesítésnek köszönheti a kakastaréj, hogy az idén Ázsiától Afrikáig rajta a világ szeme: 2013 dísznövénye lett.
Fotó: Bohanek Miklós

Az egynyári színes virág leginkább a meleget szereti: bár forró égövi hazáját elhagyva már régen elindult világhódító útjára, minket is többnyire a napsütéses hónapokban örvendeztet meg tarka színeivel. Érdemes már februárban magról szaporítani, majd májusig, nyár elejéig cserépben nevelgetni.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu