Élni tudnikell: Újhagyma nem csak tavasztól őszig.

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Újhagyma nemcsak tavasztól őszig.



undefined



A piacokon,üzletek polcain fogyasztásra csábít az újhagyma.
Egész évben jól hozzáférhető finomságról van szó,mégis tavasszal van a legnagyobb jelentősége,hiszen hozzájárul az egészség megőrzéséhez,mivel nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat,vitaminokat,ásványi sókat.Gyógynövénynek tartják,mert a közelében elpusztulnak a kórokozók.Gyógyhatását már az ókori Egyiptomban is ismerték-a piramis építőknek is vöröshagymát adtak,hogy legyen kellő erejük a kemény fizikai munkához,és ne betegedjenek meg.A szürke tél után könnyen felerősíthetjük immunrendszerünket a zöldhagyma rendszeres fogyasztásával.Segítségével elkerülhetjük a vírusokat,a meghűléses időszakokat,és visszaverhetjük a bacilusok támadásait.
A hagyma jellegzetes illatát és ízét maga a gyógyító anyag adja,vagyis a kéntartalmú illóolaj.A hagyma közelében már 40 másodperc múlva elkezdenek lebomlani a kórokozók,az illóolajok a levegőben terjedve fejtik ki ilyenkor a hatásukat.

                    Csupa vitamin

Az újhagymában sok vitamin,köztük C-,B1-,B2- vitamin valamint folsav,nikotinsav,vas,kén,szelén,foszfor,kálium,réz,cink található.Erősíti az immunrendszert,gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.Segít megelőzni az érelmeszesedést,emésztés serkentő,étvágygerjesztő,bélféregűző hatású.A hagymában található allicin már aprításkor kifejti antibakteriális hatását a nyálkahártyákon.Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le,még a húgyutakban is kifejtik hatásukat.A hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást,a koleszterinszintet.

Az apró,fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk.Vajas kenyérhez,zsíros kenyérhez,mindenféle felvágotthoz,sült húsokhoz ehetjük.
Készíthetünk belőle salátát.Ha csípősnek találjuk,tegyünk rá néhány csepp citromot,és keverjük el kevés salátaolajjal.Szószokba,pástétomokba,salátákba tehetjük,ételekhez fogyasztható,és ízesíteni is lehet vele.
Nemcsak a fehér hagymarészt,de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.

                             Receptek.

Hagymás pogácsa.
Hozzávalók:1 kg liszt,25 dkg vaj,2 evőkanál rozmaringos fűszerolaj,4 evőkanál tejföl,1 csokor medvehagymalevél csíkokra vágva,1 csomó újhagyma fölkarikázva,1 dl száraz fehérbor,1 kávéskanál cukor,só,őrölt bors,1,5 csomag instant porélesztő;a pogácsák megkenéséhez,1 tojás.

Az élesztőt és a többi hozzávalót a liszthez adjuk.Megdagasztjuk,és fél órát kelesztjük.Egy centi vastagra kinyújtjuk,a tetejét berácsozzuk,majd kiszaggatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.A tetejét tojással megkenjük,sütőbe tesszük s forró sütőben fél óra alatt megsütjük.

  
Rántott újhagyma.
Hozzávalók:4 csokor újhagyma,3 evőkanál liszt,3 tojás,5 evőkanál zsemlemorzsa;a sütéshez bőven olaj;a tálaláshoz;5 dkg majonéz,4 evőkanál ketchup.
Az újhagymát megtisztítjuk,a zöldjét levágjuk,és félretesszük.
A hagymarudacskákat forrásban lévő vízben 1 percig főzzük,majd lecsöpögtetjük.Lisztbe,felvert tojásban és zsemlemorzsában hempergetjük.Bőséges forró olajban kisütjük.Konyhai papírtörlőn,szalvétán lecsöpögtetjük.A majonézet a ketchuppel,a hagymazölddel elkeverjük,és a hagyma mellé kínáljuk.

Újhagymaleves.
Hozzávalók:4 csomag újhagyma,olaj,1 hagyma,2 burgonya,2,5 dl tej,5 dkg márványsajt,2 dl tejszín, fehér bors,só .
Az újhagymát felkarikázzuk,a vörös hagymát felaprítjuk,majd olajon megpirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel,és felforraljuk.Beletesszük a felkockázott burgonyát,majd fél órát főzzük.
A márványsajtot szétmorzsoljuk,1 dl tejszínből habot verünk.A másik deci tejszínt a leveshez adjuk a tejjel együtt,botmixerrel krémesítjük,sózzuk,borsozzuk,összeforraljuk.
A levest a tejszínhabból szaggatott galuskával és a márványsajttal kínáljuk.

Forrás: tvr hét 





Címkék: főzés kiskert. sütés

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu