Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Így vegyük meg a húsvéti sonkát!Hasznos tippek a szakértőktől
2014.03.29.
Partner: HáziPatika.com
Húsvét vasárnap a legtöbb család asztaláról nem hiányozhat a finom, főtt vagy sült sonka - tormával, friss salátával, zöldségekkel és kaláccsal nagyszerű étel. Hogyan válasszuk ki a legfinomabb sonkát?
Hol vásároljak húsvéti sonkát?
Húsvéti sonkát vásároljunk ott, ahol egyébként is szoktunk húst, húskészítményeket venni és nem érte még csalódás - akár hentes üzletről, akár szupermarketről legyen szó. A lényeg, hogy ne vásároljunk ismeretlen helyen, csak azért, mert ott olcsóbb!
Ha a húspult előtt állok és számtalan sonkát látok, hogyan válasszak?
Vegyük szemügyre a különböző termékeket - szó szerint! A jó minőségű
füstölt sonka jellemzője, hogy "pácérett", azaz a terméket megvágva a
metszéslapja egyöntetűen bordó, sötétrózsaszín, íze kellemesen sós -
tehát jellegzetesen füstölt színű, ízű és illatú. Alapvető elvárás, hogy
a sonka ne legyen "véraláfutásos", a bőrös részen esetleg rosszul
szőrtelenített. A termék állaga tapintásra nem lehet puha, nyomás nélkül
levet engedő vagy éppenséggel túl kemény, beszáradt. Jó minőségű sonka
esetében zsír-, folyadék-, só- vagy zselékiválást nem láthatunk a
csomagoláson!
A prémium termékek előállítása során a pácolás hagyományosan
sózással történik, míg az olcsóbb tömegtermékek gyorspácolással, változó
páclébevitellel készülnek. A felvágatlan sonkáról kívülről nem
állapítható meg, hogy az hagyományosan érlelt vagy gyorspácolt, főtt
termék-e. Felvágás után már látható, hogy a hagyományos nyers sonka
jellemzően sötétvörös, a gyorspácolt termék viszont sokkal világosabb.
Ha a sonkát könnyen össze lehet nyomni, valószínűleg túl sok páclével
készült. Ez az eltarthatóság szempontjából jelent hátrányt.
![]() |
||
Így vegyük meg a húsvéti sonkát! (Fotó: Europress) |
Mit árul el a címke?
A címke először is, elárulja a sonka alapanyagát (az állatot, amiből
a termék készült, kivéve a sertést), utal a feldolgozott testtájra
(comb vagy lapocka), és informál a termék színhústartalmáról. Utóbbi
szempontjából óriási a szórás a magyar piacon. Találkozhatunk "gazdag",
88%-os sertéscomb tartalmú vagy 63%-os pulykamell tartalmú sonkával, de
van olyan is, amelynek a hústartalma még az 50%-ot sem éri el!
A címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy
kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a
pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a
termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.
Azt a terméket, amelyikről hiányzik a címke, inkább ne vegyük meg! A gyorspácolt sonkák
címkéjén olykor ijesztően hosszú felsorolást találunk a különböző
adalékanyagokról, ízfokozókról és állományjavítókról, de pusztán emiatt
nem kell meghátrálni, hiszen ezekből kizárólag engedélyezett mennyiséget
tartalmazhatnak a termékek.
A hatóságok húsvét táján külön figyelik a szezonális termékeket.
Gyakori szabálytalanság a többi között a húskészítmények nem megfelelő
tárolás miatti romlása, valamint hogy a termékek jelöletlenül, vagy
hibás, illetve hiányos jelöléssel kerülnek forgalomba.
A laboratóriumi vizsgálatok időnként túl magas konyhasó-tartalmat mutatnak ki. Az Élelmiszerkönyv
előírja, hogy a nyers sonkák és a parasztsonkák nátrium-klorid-tartalma
nem lehet több mint 7 százalék, főtt sonkáknál pedig 4,5 százalék a
határérték.
A címkén szerepelnie kell az EU által kiadott regisztrációs számnak,
amelyet lédig termékek esetében a szállítólevél kell, hogy
tartalmazzon, ezen kívül a gyártó/forgalmazó megnevezését.
Sok külföldi terméket látok az üzletben. Egyesek miért ennyire drágák, mások miért ennyire olcsók?
Az érlelt sonkák esetében a magyar parasztsonkát követő árkategória a füstöléssel készült osztrák, német, belga termékvonal. Ár szempontjából ezután következnek a mediterrán országok crudo sonkái, amelyek már füstölés nélkül készülnek. A szárított-érlelt prosciuttók, serranók és ibericók árában a minőséget kell megfizetni, azt, ahogyan a különleges körülmények között tartott és kiválogatott sertésekből akár éveken keresztül készítik a gondosan érlelt sonkát.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!