Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ha eddig nem próbáltunk volna otthon kenyeret sütni, ne tétovázzunk tovább. Nem csak azért, mert olyan fantasztikus a lakást belengő kenyérillat, hanem, mert egészségesebb és olcsóbb is a boltinál, amit magunk készítünk.
FALUSI KENYÉRHozzávalók:
300 g fehér kenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál sikér
3 dl langyos víz
4 dkg friss élesztő
2 evőkanál ecet
2 evőkanál zsír
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
A langyos vízhez adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Amíg felfut, szitáljuk át lisztet, adjuk hozzá a sikért, és a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá a szárazanyagokhoz, keverjünk rajta párt fakanállal, majd elektromos mixerrel, dagasztókarral dagasszuk sima, hólyagos tésztává. Akkor jó, ha egynemű már a tészta, és oldalt elválik az edény falától.
Takarjuk le egy ruhával, és meleg, hutamentes helyen hagyjuk duplájára kelni 45-50 percig. Vegyük ki a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán alaposan gyúrjuk át, és formázzuk cipóvá. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és hagyjuk kelni további 35-40 percet. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. 35-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a kenyér tetejét kenjük meg meleg vízzel kétszer, 5 perces időközönként, így ropogós lesz a héja.
HÁZI KENYÉR TEPSIBENHozzávalók:
1-2 dl langyos vízben pici cukorral és 3 evőkanál liszttel felfuttatom a 2 dkg élesztőt. A lisztet és a főtt, áttört burgonyát kelesztőtálban összekeverem, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, a sós vizet, az olívaolajat, és robotgép spiráljával dagasztani kezdem. Szükség szerint még adok hozzá langyos vizet, lényeg, hogy kissé keményebb, rugalmas tészát kapjak. A kelesztőtálban kétszer megkelesztem, majd lisztezett deszkán pár mozdulattal átgyúrom, és sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe helyezem. További kb. egy órát kelesztem, míg úgy a két és félszeresére megnő. A tetejét langyos vízzel megkenem, és 210 fokra előmelegített sütőben sütöm 5 percig, majd 180 fokra mérsékelem, és így sütöm további kb. 45 percig. Légkeverése funkciót használok, de biztos jó a sima is. Esetleg a sütési időt valamelyest módosíthatja.
Ha szép barna-piros már a teteje, kiveszem a tepsiből, és sütőrácsra helyezve, nyitott sütőben hagyom teljesen kihűlni. Általában este sütöm, ezért egész éjszaka így hagyom, s csak másnap reggel szegem meg a kívül ropogós, lágy belű és könnyen szelhető kenyeret. 1 kg 70 dkg-os kenyeret kapok, 5 tagú családunknak két napra elég.
Az elkészítési idő ugyan kb. 3 és fél óra, de ennek zömét a kelesztés teszi ki. Burgonya nélkül is készíthető, de – tapasztalatom szerint – így puhább, szaftosabb lesz.
Forrás: mindmegette.hu
http://magyarokoldala.com/hazi-kenyer/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!