Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Életmód-Otthon-kert. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Így hát nekiálltunk az otthoni gyümölcsszárításnak, hogy kiderítsük, mennyire könnyen és gyorsan tudunk a pénztárcánkat kímélő, alacsony cukortartalmú rágcsálnivalót előállítani magunknak. A szárított gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalmuk, valamint antioxidáns hatásuk nagy részét megőrzik, bár érdemes tudni, hogy a szárítás közbeni magas hőmérséklet következtében C- és A-vitamin-tartalmuk némiképp csökken.
Azok számára, akiknek ügyelniük kell a testsúlyukra, fontos
megjegyezni, hogy a szárított gyümölcsök megtartják eredeti
cukortartalmukat és kalóriaértéküket. Azaz pl. egy fél szárított
sárgabarack ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy fél sárgabarack
szárítás előtt. De mivel a szárított gyümölcsök kevésbé telítenek el
(kisebb térfogatuk miatt), hajlamosak vagyunk (sokkal) többet
fogyasztani belőlük, mint a friss gyümölcsökből.
Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk, ez a tény eddig nem sokakat rettentett el a szárított gyümölcsök élvezetétől, és valószínűleg a jövőben sem fog. Az ember évszázadok óta fogyaszt szárított gyümölcsöt, és nagyra becsüli azt eltarthatósága, helytakarékos volta és mindenekelőtt pompás íze miatt.
Hogyan csináljuk házilag?
A házilagos gyümölcsszárítás szerencsére aránylag egyszerű és nem
túl munkaigényes folyamat. Nyáron megpróbálkozhatunk a napon való
aszalással, ami egy lassabb, időigényesebb eljárás.
Mi egy lényegesen
gyorsabb, korszerűbb (és évszaktól független) módszert alkalmaztunk:
gyümölcsszárítóban készítettünk alma- és körtechipset.
Azok, akik nem szeretnének ilyen szárítóra beruházni, minden
további nélkül sütőben is száríthatnak gyümölcsszeleteket. Fontos, hogy
jó minőségű gyümölcsöt válasszunk a szárításhoz. Minél frissebb
gyümölcsöt használunk, annál tápanyagdúsabb és ízletesebb lesz szárítás
után.
Lássuk hát a gyümölcsszárítás menetét! Tovább a hobbikert.hu-ra!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!