Élni tudnikell: Almaecet házilag.

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Életmód-Otthon-kert. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 185 db
  • Videók - 350 db
  • Blogbejegyzések - 1210 db
  • Fórumtémák - 14 db
  • Linkek - 218 db

Üdvözlettel,

Életmód-Otthon-kert. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Almaecet készítése házilag

Ha otthonunkban szeretnénk almaecet készíteni nem is kell hozzá túl sok kellék, és hamar be lehet tanulni a boszorkánykonyha rejtelmeibe.

 

Az almaecet csodás gyógyító hatásáról már nagymamáinktól is hallhatunk, hiszen régen számtalan betegségre alkalmazták. Akár mi magunk is készíthetünk almaecetet, amihez először is szükségünk lesz egy erjesztő edényre. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb hasas üveg, vagy agyag kancsó.

Szükségünk lesz még almamustra, vagy almaborra, amelybe megkezdődik az ecetképződés.

Az almaecet alapja a jó minőségű almák, ezeket alaposan kell kiválogatni. A legjobb, ha mustalmát tudunk erre a célra beszerezni, amelynek magas a cukor és savtartalma. Ha van, rá mód szerezzünk bio almát, amelyről biztosra tudjuk, hogy környezet barát módón megművelt fáról származik, és nem permetezték agyon vegyszerekkel és nem kapott műtrágyát.

Fontos a tisztaság, épp ezért csak olyan almát használjunk fel, amely teljesen sérülés mentes és felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a portól és kosztól a gyümölcsöket. Ha egy alma már rothadásnak indult, ne gondoljuk, hogy csak kivágjuk a sérült részt, a többit pedig felhasználjuk, mert a rothadási folyamat már az egész gyümölcsre kiterjedt.


A következő lépés a préselés!

Ehhez gyümölcsprésre van szükségünk, vagyis a jól bevált házi gyümölcsprést kell elővenni. Ha készen vagyunk, az összes alma préselésével már mégis van az almamust, alapja amely már önmagában is finom ital.

Fontos a kipréselt must ne érintkezzen vassal, vagy acél edénnyel. Ezután már csak az alkoholos erjedést kell beindítani, amelyért az élesztő a felelős, amely az alma cukortartalmát alakítja át alkohollá. A folyamat során széndioxid gáz képződik, és hő szabadul fel. Az ecet minőségét az erjesztésre szánt alma cukortartalma és a must alkohol tartalma fogja befolyásolni.

A borászati szaküzletekben vehetünk speciális sörélesztőt ( Saccharomyces cerevisiae) 5 liter musthoz érdemes 1 gr sörélesztőt adagolni. Az élesztő gombák szaporodása nagyban függ a hőmérséklettől is, az optimális hőmérséklet 18 fok körül van. Aki nem jut, hozzá a sörélesztőhöz tegyen kenyérdarabot mustba, hiszen abban is van élesztő. Ezután az erjesztő edényt zárjuk le légmentesen, viszont a széndioxidnak ki kell valahogy kerülnie az üvegből, ezért jó, ha egy lufival zárjuk le az edényt, száját, így ha megnő a széndioxid a lufi tágulásával helyet kap.


Ha sikerült az mustkészítés három-négy hét elteltével elkészülhet az almaecet. A kész ecet alkohol tartalmát megmérhetjük speciális eszközökkel, amelyeket szintén borászati szaküzletben szerezhetünk be.

A mustból úgy lehet ecetet készíteni, ha veszünk ecetágyat. A kész mustról le kell szedni az élesztőhabot, és a mustot átkel önteni egy lapos üvegbe, úgy hogy minél nagyobb felületen, érintkezzen a levegővel.


Ezután hozzáadunk egy kis ecetágyat és lefedjük egy tiszta vászonkendővel. Meleg helyen hagyjuk állni legalább két-három hétig, így beindul az ecetképződés. Az erjedés optimális hőmérséklete 26-30 fok.

Ha elkészült az ecet szűrjük le és töltsük át egy tiszta üvegbe. Az így elkészült ecetet tartsuk sötét hűvös helyen, és fogyasszunk belőle napi egy két kanállal vízbe keverve.

 

Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/bio-elet/592-almaecet-keszitese-hazilag


Címkék: alma ecet.

Kapcsolódó hírek:

  Alma ecet.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu